Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Vi stödjer revisionsmyndigheter i andra länder

Vi hjälper andra revisionsmyndigheter att bli bättre på att granska statlig verksamhet. Våra samarbeten bidrar till att deras verksamheter blir mer professionella och effektiva. Målet är att de ska följa internationella standarder och bidra till bättre användning av allmänna resurser.

Uppdrag att utveckla revision internationellt

Vi har ett anslag på 50 miljoner kronor per år från riksdagen för vårt internationella utvecklingsarbete. Anslaget ska användas för internationellt utvecklingssamarbete i överensstämmelse med svensk biståndspolitik.

Vårt mål är att bidra till att stärka andra revisionsmyndigheter i deras strävan att bli mer professionella och effektiva, och att utveckla deras förmåga att arbeta i enlighet med internationella standarder. ​Våra internationella utvecklingssamarbeten är långsiktiga projekt som ofta pågår under många år. ​

För närvarande har vi samarbete med revisionsmyndigheter i Afrika, sydöstra Europa, Asien och Oceanien.

Aktuella projekt

Här kan du läsa vad vi gör tillsammans med våra samarbetspartners i dessa regioner och länder.

Så väljer vi vilka vi stödjer

Innan vi inleder ett samarbete gör vi en bedömning av om samarbetet ryms inom ramen för svensk biståndspolitik och om det bidrar till målen med vårt internationella uppdrag. Vi analyserar vilka förutsättningar som finns för ett bra samarbete:

  • vilken politisk och ekonomisk situation revisionsmyndigheten befinner sig i
  • vilken kapacitet som finns i myndigheten
  • vilken roll som myndigheten har i relation till parlament och samhället i stort
  • vilka mål och aktiviteter samarbetet skulle innehålla
  • våra förutsättningar att bidra i förhållande till behoven.

Revisionsmyndigheterna har en viktig roll

De revisionsmyndigheter som vi samarbetar med verkar ofta under förutsättningar som är utmanande. Det kan gälla svagt utvecklade demokratiska system, korruption eller fattigdom. Ofta finns begränsningar i partnerns oberoende ställning som hindrar genomförandet av uppdraget. Några samarbetspartners i Europa strävar också mot att leva upp till de krav som EU-medlemskap ställer på förvaltning och revision.

Revisionsmyndigheterna kan bidra till att utveckla demokratins och förvaltningens sätt att fungera genom sin granskning. Det kan i sin tur leda till bättre villkor för medborgarna.

De revisionsmyndigheter vi samarbetar med har en stark vilja att utvecklas och stärka sin roll. Våra samarbeten är långsiktiga och pågår under många år, och våra samarbetspartners gör hela tiden framsteg.

Så jobbar vi med utvecklingssamarbete

Våra samarbetsprojekt handlar till stor del om att ge stöd från kollega till kollega i våra systermyndigheter som behöver stöd i sin utveckling.

Vi ger råd och praktisk vägledning i projekt och organisationsfrågor. Vi håller utbildningar och kompetensutvecklar nyckelpersoner inom olika verksamhetsområden så att de i sin tur kan utbilda och stödja kollegor och leda förändringsprocesser inom sin myndighet.

Vilka konkreta aktiviteter som ingår i projekten beror på samarbetspartnerns behov. Vi lägger tillsammans upp målbild och planering av aktiviteter för att stärka och stödja de delar där behoven finns.

Våra samarbetsprojekt omfattar aktiviteter som stödjer en effektiv granskningsprocess som leder till revision av god kvalitet. För att kunna genomföra revision av god kvalitet krävs också väl fungerande processer inom organisationen och inom områden som till exempel hr och kommunikation. Därför ingår även dessa områden i våra samarbetsprojekt. Vi stödjer också våra samarbetspartners i strategiska frågor som påverkar revisionsmyndighetens förmåga att fortsätta att utveckla sin organisation utan stöd.

Gemensam planering

När vi startar samarbetsprojekt sätter vi upp projektmål och projektplan tillsammans med vår samarbetspartner. Vi etablerar också en gemensam styrgrupp. I varje projekt finns en projektledare på Riksrevisionens internationella avdelning och en person med motsvarande ansvar i samarbetsorganisationen. Dessa personer ansvarar för planering, bemanning och uppföljning av projekt.

Ett stort antal medarbetare från olika delar av Riksrevisionens verksamhet deltar i ett eller flera projekt som så kallade korttidsexperter. Våra korttidsexperter har ansvar för genomförande av de projektaktiviteter som är överenskomna med våra samarbetspartners.

Vi följer upp resultatet regelbundet

Resultaten av verksamheten redovisas varje år i vår årsredovisning. Vart fjärde år lämnar vi dessutom en fördjupad resultatrapport och analys till riksdagen.

I den senaste rapporten redovisar vi våra resultat för åren 2019–2022. Resultaten bygger på externa utvärderingar av extern part och på våra egna bedömningar.