Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Regionalt samarbete med revisionsmyndigheter i kandidatländer till EU

Vi samarbetar med revisionsmyndigheter i länder som ingår i EU:s utvidgningsprocess, så kallade kandidatländer och potentiella kandidatländer. För närvarande ingår Albanien, Bosnien och Hercegovina, Georgien, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Nordmakedonien, Serbien, Turkiet och Ukraina i samarbetet. Vi hjälper deras revisionsmyndigheter att utveckla granskningsarbetet och bidrar till starkare nätverk och kunskapsutbyte.

Fokusområden i samarbetet

En viktig del i samarbetet är ländernas strävan att närma sig ett EU-medlemskap. Genom att tillsammans utvecklas inom revision och lära av varandra kan de bygga relationer för ett fortsatt samarbete och utveckling både under projektets gång och även efter att projektet avslutats.

Vi leder arbetet med att utveckla revisionsmyndigheternas förmåga att genomföra revision. Arbetet bidrar också till samarbete och kontakter mellan revisionsmyndigheter i länderna inom projektet och med EU:s medlemsstater.

Just nu stödjer vi grundutbildningen för juniora effektivitetsrevisorer. Utbildningen genomförs digitalt och med fysiska tillfällen för praktisk övning. Parallellt med utbildningen som pågår under ett år arbetar alla deltagarna med en granskning vid sin revisionsmyndighet. Vid sista kurstillfället ska de ha publicerat sin granskningsrapport och när de blivit godkända på slutprovet får de ett kursintyg.

Under året planerar vi en aktivitet inom finansiell revision med inriktning på frågor och utmaningar vid revision av försvaret. Vi kommer diskutera bland annat värderingar, kontrollinventeringar samt sekretessaspekter.

Vi utbildar i hur de ska skriva rapporter som är tydliga, bra strukturerade och lätta att läsa. Vi samarbetar också om hur de kan kvalitetssäkra både innehållet i granskningen och språket som används.

Vi arbetar med att hitta sätt för hur de kan följa upp vem som använder granskningsrapporterna och om de gör någon nytta. Till exempel har vi bjudit in svenska parlamentariker till erfarenhetsutbyte med parlamentariker i länderna i samarbetet. Vi skapar även arenor för dialog om frågor som gäller genomslag och uppföljning av granskningsrapporter.

Resultat av samarbetet

Samarbetet med revisionsmyndigheterna har lett till flera förbättringar, till exempel

  • Deltagarna har fått ökade kunskaper i riskanalys och metodutveckling inom finansiell revision.
  • Rapporterna är av högre kvalitet än tidigare och deltagarna har fått mer kunskaper om hur de ska skriva kortfattade och läsbara rapporter.
  • Flera revisionsmyndigheter inom projektet har utvecklat en större kunskap om kvalitetssäkring och kvalitetskontroll. Kosovo har infört kvalitetskontroll som en del av granskningsprocessen vilket inspirerat fler länder att utveckla egna kvalitetskontroller.
  • Samarbetet mellan länderna har förstärkts och nya nätverk har skapats. Nätverken fungerar som ett forum för att utbyta kunskaper och diskutera gemensamma utmaningar som kvarstår för att närma sig ett EU-medlemskap.
  • Svenska parlamentariker har haft samtal med parlamentariker i samarbetsländerna för att diskutera parlamentens roll och ansvar, samt praktiska frågor kring att ta emot och hantera granskningsrapporter.

Förutsättningar och utmaningar

Revisionsmyndigheterna i samarbetet har olika utmaningar. Det handlar bland annat om

  • Myndigheterna har varierande grad av oberoende och olika mandat.
  • Myndigheterna är på olika utvecklingsnivåer.
  • Medarbetare och chefer har varierande erfarenhet och kompetens