Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Samarbete med revisionsmyndigheten i Kosovo

Riksrevisionen samarbetar med Kosovos revisionsmyndighet inom många områden. Det handlar om att utveckla förmågan att genomföra effektivitetsrevision av hög kvalité, utveckla kvalitetsstyrningen, stärka kommunikationen, utveckla myndighetens styrning, hr och ett modernt ledarskap. Samarbetet omfattar också lagstiftningsfrågor och relationen till parlamentet.

Vi har haft ett långt samarbete med Kosovos revisionsmyndighet och två av de tidigare internationellt tillsatta riksrevisorerna var svenskar, som tidigare arbetat med statlig revision i Sverige.

Fokusområden i samarbetet

Stödet inom effektivitetsrevision fokuserar på att granskningar genomförs med hög kvalitet från början till slut. Vi är med och utvecklar processen för hur planering, genomförande, analys, kommunikation och uppföljning av granskningsresultat utförs. Vi ger stöd till det team på myndigheten som har ansvar för kvalitetsfrågor.

Vi håller utbildningar om hur revisorer skriver bra rapporter som är tydliga och lätta att förstå.

Vi ger stöd till planeringen av den långsiktiga utvecklingen av verksamheten, till den årliga planeringen av granskning och till uppföljning av verksamheten. Även den externa kommunikationen och rapporteringen till parlamentet utvecklas.

Vi arbetar också tillsammans med revisionsmyndigheten i Kosovo för att bidra till en önskad förändring av revisionslagen.

För att stärka den interna och externa kommunikationen stödjer vi revisionsmyndigheten i Kosovo på flera sätt, bland annat genom stöd i framtagande av strategier för kommunikation och stöd i strategisk ledningskommunikation.

För cheferna har vi ett program för ledarskapsutveckling som syftar till att stödja deras ledarskap.

Vi testar också ett teamutvecklingsverktyg som heter TeamPro med syfte att skapa bättre dialog inom team. Målet är att skapa förutsättningar för välfungerande team som levererar revision av hög kvalitet.

Kvalitetsstyrningen är en viktig funktion inom en modern revisionsmyndighet, vi stödjer därför utvecklingen av kvalitetsstyrning inom projektet. Det gör vi bland annat genom att dokumentera roller och ansvar, ta fram kvalitetsmål baserade på en riskanalys och genom att skapa en process för uppföljning.

Resultat av samarbetet

Samarbetet med Kosovo har lett till flera resultat:

  • Kosovos revisionsmyndighet har moderniserats och utvecklats för att arbeta i linje med internationella standarder. De har gjort stora framsteg inom granskning och strategisk planering.
  • Processen för granskning har blivit bättre och en tydlig process som accepterats av revisorerna har etablerats.
  • Kosovos revisionsmyndighet har blivit fullvärdig medlem i de internationella organisationerna för revisionsorgan Intosai och Eurosai.
  • Cheferna har ökat sin kompetens i att stödja och kvalitetssäkra granskningarna. Myndigheten har också ökat sin medvetenhet om kvalitetskontroll och infört det i alla effektivitetsgranskningar.
  • Myndigheten har gjort betydande framsteg inom strategisk planering och granskningsplanering.
  • Ledarskapsrollen har stärkts på olika nivåer. Cheferna har blivit bättre på att kommunicera och ge återkoppling. Teamkänslan har förstärkts och relationen mellan medarbetare och chefer har förbättrats.
  • Granskningsrapporterna har generellt blivit mer läsvänliga och det finns en större medvetenhet bland chefer och revisorer om fördelarna med mer analytiska och läsvänliga rapporter. Rapporterna har blivit mer strukturerade. Mer normativa och öppna frågor används som i sin tur ger ett större djup i analysen.
  • Ett certifieringssystem har etablerats inom effektivitetsrevision. Det har lett till ett ökat självförtroende bland de certifierade revisorerna och större förmåga att arbeta självständigt.

Förutsättningar och utmaningar

Kosovos revisionsmyndighet är ambitiös med ett stort mandat och har ett högt förtroende bland medborgarna. Vårt långsiktiga samarbete fokuserar på hållbar kapacitet och höjd kvalitet inom revision i enlighet med internationella standarder.

Revisionsmyndigheten i Kosovo har olika utmaningar för hur de kan arbeta. Det handlar bland annat om att:

  • Myndighetens oberoende begränsas av att regeringen har inflytande över myndighetens budget.
  • Myndigheten vill ändra revisionslagen. Dels för att stärka sitt oberoende och för att själva kunna prioritera vilka myndigheters årsredovisningar som årligen ska granskas.
  • Myndigheten behöver utveckla sitt arbete med att rekrytera och behålla medarbetare.