Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Samarbete med revisionsmyndigheten i Zimbabwe

Riksrevisionen har ett samarbete med revisionsmyndigheten i Zimbabwe sedan 2017. Samarbetet fokuserar på insatser inom granskning, ledarskap, hr, it och kommunikation.

Fokusområden i samarbetet

Samarbetet fokuserar på metodfrågor inom granskningsverksamheten och utveckling av myndighetens kommunikativa förmåga. Insatserna omfattar även ledarskap, kompetensförsörjning och tekniskt infrastruktur inom it.

Revisionsmyndigheten i Zimbabwe har fått höga betyg för sin granskning i internationell jämförelse. Men de behöver utveckla den del av verksamheten som handlar om att granska effekterna av politiska insatser och reformer. Därför arbetar vi nu med det tillsammans med deras revisionsteam. Det innebär:

  • Att hitta en process från granskningsidé och start av en granskning till en färdig rapport där granskningsresultaten ska användas för att förändra till det bättre.
  • Mentorer från oss är ett stöd under granskningsteamens arbete för att vara relevanta när det behövs.
  • Rapporternas utseende och innehåll med ett bra och enkelt språk som förstås av en bredare målgrupp är också något vi stödjer vår partner med.

Vi stöttar chefer att utveckla sin ledarskapsförmåga så att de i sin tur kan stötta sina avdelningar och team. Det innebär att de nu arbetar för att möjliggöra ett mer inkluderande arbetssätt där organisationen bättre tar tillvara på personalens kompetens.

Vi ger stöd till chefer för att kunna överbrygga isolerat arbete och skapa större samhörighet internt.

Zimbabwes revisionsmyndighet har hög personalomsättning. Vi stödjer myndigheten inom hr med att modernisera rekrytering och planering av kompetensutveckling.

Idag behöver alla organisationer en robust teknisk infrastruktur. Därför stödjer vi vår partner med att

  • bygga it-lösningar som fungerar utifrån den verklighet de arbetar i
  • It-säkerhet
  • Genom stöd via Världsbanken har vår partner kunnat upphandla datorer, servrar, skrivare och annan viktig it-utrustning.

Resultat av samarbetet

Några exempel på resultat som vårt samarbete har bidragit till är att:

  • Arbetsprocesserna inom granskning har förbättrats, vilket har lett till snabbare genomförande och ökad kvalitet i rapporterna.
  • Revisorerna har ökat sin analytiska och metodologiska förmåga samt förbättrat sina färdigheter i att skriva rapporter.
  • Myndighetens styrning har utvecklats genom att ledningen har tillgång till nya metoder och ledarskapsverktyg.
  • Kommunikation mellan chefer och medarbetare har förbättrats, vilket har lett till en bättre arbetsmiljö och ökat motivationen.
  • Ett pausrum har finansierats och det har stärkt informella relationer och samarbeten mellan olika funktioner.
  • It-infrastrukturen har förbättrats och teknisk utrustning har uppgraderats. Ett intranät har byggts och förbättrats.
  • De som berörs av granskningarna har visat ett större intresse för revisionsmyndighetens verksamhet och efterfrågar nu mer granskningar. Det har ökat parlamentets förståelse för behovet av revision. Myndigheten har ett gott anseende och de granskningar som presenteras får också uppmärksamhet i medier.

Förutsättningar och utmaningar

Revisionsmyndigheten i Zimbabwe utför enligt internationella oberoende organisationer ett bra granskningsarbete. Trots att de har brist på arbetskraft, bristfälligt it-stöd och lokaler som fungerar dåligt levererar de resultat.

Revisionsmyndigheten i Zimbabwe har stora utmaningar. Det handlar bland annat om att

  • Myndigheten har bristande ekonomiska resurser vilket gör att de har svårt att helt leva upp till alla internationella krav på god revision.
  • Myndigheten behöver utöka sitt arbete med att rekrytera och behålla medarbetare. Det innebär bland annat att ha lite lägre rekryteringströsklar och istället internutbilda. Men även att hitta system för att belöna bra arbetsinsatser.
  • Vår partner får medel utbetalade under året vilket ibland innebär att utlovad budget uteblir. Det är regeringen som beslutar om budget.
  • Zimbabwe har liksom många andra revisionsmyndigheter i utvecklingsländer svårt att granska alla delar av det offentliga. De har inte samma oberoende i val av granskning som till exempel Sverige.