Regeringen och krisen – regeringens krishantering och styrning av samhällets beredskap för allvarliga samhällskriser
Regeringens förmåga att hantera och styra Sveriges krisberedskap har förbättrats. Samtidigt finns ännu betydande brister i beredskapen.
Sammanfattning
Riksrevisionen har granskat regeringens krishantering och dess styrning av samhällets krisberedskap. Granskningen har särskilt avsett landets beredskap för kärnkraftsolyckor, dammbrott i vattenkraftverk, omfattande avbrott i elförsörjningen, kriser i betalningssystemet, utbrott av pandemisk influensa samt kris i dricksvattenförsörjningen. Riksrevisionen bedömer att regeringen de senaste åren har utvecklat beredskapen.
Riksrevisionen bedömer ändå att krisberedskapen i Sverige har betydande brister och att myndigheterna har en otillräcklig förmåga att hantera sådana händelser om de utvecklas till mycket allvarliga samhällskriser.
Riksrevisionen anser att regeringens svaga styrning har medverkat till att Sveriges krisberedskap har brister. Regeringens uppföljning är inte systematisk. Regeringen gör heller ingen samlad bedömning av landets beredskapsförmåga och styr inte myndigheternas åtgärder genom samlade avvägningar i regeringsbeslut. Inte heller har regeringen gjort förberedelser för att vid en extrem nödsituation kunna ge någon myndighet i uppdrag att överta landets operativa krisledning om detta skulle behövas för att hantera krisen.