E-legitimation – en underutnyttjad resurs (RiR 2009:19)
Regeringens styrning av e-förvaltningen har inte varit tillräckligt tydlig och aktiv. Den kraft som finns i IT och e-legitimationer har därmed inte utnyttjats till fullo.
Sammanfattning
Riksrevisionen har granskat om systemet för e-legitimation är rättssäkert, tillgängligt, kostnadseffektivt och teknikneutralt samt om regeringen och ansvariga myndigheter har agerat i enlighet med riksdagens intentioner på området.
En e-legitimation är en elektronisk identitetshandling för privatpersoner. Genom att använda sin e-legitimation kan en person visa sin identitet och genom detta på ett säkert sätt få tillgång till tjänster och uppgifter hos myndigheter och företag via internet. Det finns i dag ett flertal tjänster hos olika myndigheter, kommuner och privata företag som använder sig av e-legitimation. Genom att använda e-legitimation får individen möjlighet till att bland annat deklarera, anmäla vård av sjukt barn eller sköta bankärenden.
Riksrevisionens samlade bedömning är att systemet för e-legitimationer har haft en positiv effekt på utvecklingen av e-förvaltningen. Det finns dock ett antal mindre brister i e-legitimationssystemet kring rättssäkerheten, tillgängligheten, kostnadseffektiviteten och teknikneutraliteten.
Riksrevisionen anser att man genom E-delegationens förslag kan komma till rätta med flera av de brister som redovisas i granskningen. Delegationens förslag kan ge regeringen och myndigheterna bättre förutsättningar för att få till den styrning och uppföljning som krävs för att tillgodose riksdagens önskemål om ökad rättssäkerhet, användbarhet och teknikneutralitet.