Staten på spelmarknaden – når man målen? (RiR 2012:15)
Riksrevisionens granskning visar att spelberoendet riskerar att öka. De styrmedel som regeringen har för att motverka denna utveckling är inte tillräckligt effektiva. Svenska Spel kan göra mer för att motverka spelberoende.
Sammanfattning
Riksrevisionen har granskat statens roll på den svenska spelmarknaden. Riksrevisionen bedömer att utvecklingen på spelmarknaden riskerar att gå mot ett ökat spelberoende, särskilt inom vissa grupper. Tillståndsgivning och tillsyn, förebyggande åtgärder och forskning fungerar inte tillräckligt effektivt. Det finns inte heller effektiva förutsättningar för Lotteriinspektionen att motverka illegal spelverksamhet och oreglerad nätbaserad spelverksamhet.
Tillståndsvillkoren om spelansvar och marknadsföring för de legala aktörerna är oprecisa och är inte helt anpassade till hur riskfyllda spelformerna är. Riksrevisionen menar att det är en fördel på en alltmer konkurrensutsatt marknad att ha tydliga och lagreglerade krav som är anpassade till spelformernas farlighetsgrad. Det underlättar också en effektiv tillsyn. Vidare finns ett underskott på kunskapsunderlag om orsaker till spelberoende och effektiva åtgärder för att motverka spelberoende.
Regeringens viktigaste spelpolitiska styrmedel är det statliga bolaget Svenska Spel. Bolaget ska tillgodose efterfrågan och beakta sociala skyddshänsyn. Men bolagets arbete har inte utvärderats i tillräcklig grad. Granskningen visar att Svenska Spel inte idag tar tillräckligt ansvar för att motverka spelberoende.