Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Svensk klimatforskning – vad kostar den och vad har den gett?

(RiR 2012:2)

Klimatforskningen har fått ökade medel under senare år och tilldelades 2 miljarder kronor under 2010. Ändå är det oklart om forskningen faktiskt stöder klimatmålen och bidrar till minskade utsläpp.

Sammanfattning

För att nå de långsiktiga klimatmålen är forskning och teknikutveckling väsentliga. Riksrevisionen har granskat hur mycket staten satsar på klimatforskningen, vilka områden forskningen är inriktad mot och vilka resultat forskningen hittills har lett till. Granskningen fokuserar främst på klimatforskning som direkt eller indirekt handlar om att minska utsläppen av växthusgaser.

Riksrevisionens övergripande slutsats är att klimatforskningen har potential att bidra till att klimatmålen kan nås. Granskningen visar att svensk klimatforskning fått mer pengar under senare år och producerar många vetenskapliga artiklar och patentansökningar. Men regeringens uppföljning av klimatforskningens omfattning, inriktning och resultat är otillräcklig. Därmed är det oklart i vilken utsträckning klimatforskningen faktiskt stöder klimatmålen och om forskningsresultaten kommer till användning i näringslivet och samhället. Regeringen saknar en samlad strategi för hur klimatforskningen ska bidra till att minska utsläppen av växthusgaser. Klimatforskningen behöver tydligare inriktas mot klimatmålen och mot att nyttiggöra forskningsresultaten.