Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Regional anpassning av arbetsmarknadsutbildning – vilka hänsyn tas till arbetsmarknadens behov?

(RiR 2015:22)

Arbetsförmedlingen kan förbättra arbetet med att anpassa sitt utbildningsutbud så att det bättre svarar mot vad som behövs runt om i landet. Genom att utveckla behovsanalysen på lokal nivå och genomföra mindre omfattande regionala upphandlingar kan arbetsmarknadsutbildningarna anpassas bättre till behoven.

Sammanfattning

Arbetsmarknadsutbildning är en yrkesinriktad utbildning för inskrivna på Arbets­förmedlingen. Den syftar till att öka arbetssökandes möjlighet till arbete och samtidigt motverka bristsituationer på arbetsmarknaden. Riksrevisionen har granskat om arbets­marknadsutbildningen regionalt och lokalt används för att underlätta matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare genom att möta arbetsmarknadens behov.

Granskningen visar att det finns utrymme för bättre överensstämmelse mellan upp­ handlad arbetsmarknadsutbildning inom olika branscher och efterfrågan på arbetskraft. Arbetsförmedlingen behöver utveckla sitt arbetssätt för att identifiera vilka behov som finns lokalt och involvera förmedlingskontoren mer i processen.

Upphandlingar och behovsanalys hanteras på Arbetsförmedlingens huvudkontor. Pro­cessen kan ta uppemot ett år och avtal med utbildningsanordnare löper i flertalet fall under fyra år. Det finns risk för att Arbetsförmedlingen inte möter arbetsgivarnas rekry­teringsbehov på ett tillräckligt sätt. Det kan till exempel handla om att anpassning inte kan ske tillräckligt snabbt och flexibelt.

Det finns även en möjlighet till förbättring när det gäller hur Arbetsförmedlingen anvisar till arbetsmarknadsutbildning och vilka förutsättningar arbetsförmedlarna har att basera besluten på en bedömning av arbetsmarknaden.