Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Effekter av Arbetsförmedlingens Förberedande och orienterande utbildning

(RiR 2017:20)

Sammanfattning

Förberedande och orienterande utbildning (FUB) är en av Arbetsförmedlingens största insatser. Under 2016 deltog drygt 73 500 personer och kostnaden för köp av FUB uppgick till drygt 2 miljarder kronor, varav 1,4 miljard kan härledas till kostnaden för köp av FUB inom Etableringsuppdraget. Målgruppen för FUB är arbetssökande som behöver förbereda sig för ett arbetsmarknadspolitiskt program, studier eller arbete. De som deltar i insatsen har vanligtvis svårare att hitta ett jobb än andra arbetssökande.

Riksrevisionen har granskat hur FUB fungerar, bland annat hur deltagarnas framtida arbetsinkomster påverkas. Hur insatsen fungerar för deltagare i Etableringsuppdraget har inte undersökts.

Granskningen visar bland annat att arbetssökande som deltar i insatsen får lägre framtida arbetsinkomster jämfört med andra arbetssökande, vilket talar för att insatsen inte är effektiv. För dem med högst en förgymnasial utbildning eller som är utomeuropeiskt födda är effekten dock positiv. Granskningen visar också att det kan finnas inriktningar av FUB som fungerar bra.

Riksrevisionen rekommenderar Arbetsförmedlingen att använda FUB mer restriktivt. Eftersom granskningen tyder på att det finns stora variationer i hur väl olika inriktningar av FUB fungerar rekommenderar Riksrevisionen att Arbetsförmedlingen gör insatser för att öka förutsättningarna för utvärderingar som belyser detta. Riksrevisionen efterfrågar dessutom att Arbetsförmedlingen bidrar till ökad kunskap om hur olika kedjor av insatser fungerar, samt tydligare och mer transparent redovisar kostnaderna för FUB.