Uppföljning
Riksrevisionen granskade huruvida Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har ett ändamålsenligt utbyte av underrättelseinformation för att förebygga och förhindra våldsbejakande extremism och terrorism. Motivet för granskningen var att verksamheten är viktig för att upprätthålla allmänhetens förtroende för rättsväsendet.
Den samlade slutsatsen var att Polismyndigheten och Säkerhetspolisen i stort har ett ändamålsenligt utbyte av underrättelseinformation, men att vissa förutsättningar för att utbyta information på regional och lokal nivå behöver förbättras. För det första har båda myndigheterna överlämnat till den regionala nivån att utarbeta formerna för samverkan, och det finns ingen föreskriven lägsta nivå för denna. Det har medfört att samverkansformerna varierar mellan regionerna. För det andra visade granskningen att de tekniska förutsättningarna för att utbyta underrättelseinformation på regional nivå var bristfälliga, vilket riskerar leda till att underrättelseinformation missuppfattas eller går förlorad.
Riksrevisionen lämnade följande rekommendationer till Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.
- Fastställ gemensamt en tillräcklig lägsta nivå för utbyte av underrättelseinformation, i fråga om såväl omfattning som innehåll, i syfte att uppnå ett mer systematiskt och säkrare informationsutbyte på regional nivå.
- Utveckla gemensamt de tekniska förutsättningarna för att kunna dela underrättelseinformationen på ett effektivt, säkert och spårbart sätt.
Riksdagens behandling av regeringens skrivelse
I sin skrivelse med anledning av granskningsrapporten delade regeringen Riksrevisionens uppfattning om behovet av att förbättra regional samverkan för att utbyta underrättelseinformation. Regeringen informerade också om att Polismyndigheten och Säkerhetspolisen under våren 2018 tillsatte en gemensam arbetsgrupp för att ta fram förslag på hur myndigheterna kan förbättra sitt arbete utifrån Riksrevisionens rekommendationer.
Justitieutskottet ansåg i sitt betänkande att rekommendationerna riktade till myndigheterna var lämpliga och såg positivt på att en gemensam arbetsgrupp hade tillsatts. Mot denna bakgrund biföll riksdagen utskottets förslag att lägga regeringens skrivelse till handlingarna.
Regeringens och myndigheternas åtgärder
Efter granskningen beslutade Polismyndigheten i februari 2019 om en gemensam samverkansmodell för Polismyndigheten och Säkerhetspolisen utifrån den gemensamma arbetsgruppens förslag: den så kallade Redex-modellen. Arbetet med Redex inleddes under hösten 2019 och är särskilt inriktat mot den lokala polisnivån. Redex är enligt Säkerhetspolisen ett arbete som inletts till följd av Riksrevisionens granskning.
Enligt beslutet ska det finnas en roll med systemansvar för att samtliga polisregioners samarbete fungerar. Funktionen ska inrikta, övervaka och följa upp det nationella arbetet mot våldsbejakande extremism, bland annat genom att formulera inriktningen för det nationella samarbetet inom området. Uppdraget inbegriper även att genomföra regelbundna möten med de regionalt ansvariga vid Polismyndigheten och Säkerhetspolisen för att hålla en nationell lägesbild och följa upp resultatet av myndigheternas operativa arbete utifrån de regionala underrättelsebilderna.
Redex syftar till att skapa enhetlighet och tydlighet hos båda myndigheterna, och ska dessutom möjliggöra lägesuppföljning och beslutsfattande på både regional och nationell nivå. Detta innebär ett fördjupat underrättelsesamarbete mellan de båda myndigheterna, dels för att skapa en bättre lokal lägesbild, dels för att tillsammans planera och genomföra hotreducerande aktiviteter. Arbetet sker i funktioner med personal från båda myndigheterna i gemensamma lokaler. Redex skapar därmed också förutsättningar för det brottsförebyggande arbetet på lokal nivå.
Införandet av Redex har också inneburit att Säkerhetspolisen och Polismyndigheten fått förbättrade digitala möjligheter att dela skyddsvärd information. Berörd personal i de båda myndigheterna arbetar i en gemensam plattform, dock utan full åtkomst till varandras system. Personalen vid Säkerhetspolisens regionala sektioner delar numera även underrättelseinformation digitalt med Polismyndigheten i den utsträckning som myndigheterna anser önskvärt.
Avslutande bedömning och kommentarer
Riksrevisionen bedömer att granskningen haft ett starkt genomslag. Polismyndigheten och Säkerhetspolisen har vidtagit flera åtgärder som enligt myndigheterna innebär en förbättrad verksamhet i linje med granskningens iakttagelser och rekommendationer. Det innebär att de problem som granskningen visade nu i stort sett är undanröjda.
Det finns i nuläget inget som talar för att det kan förväntas ytterligare åtgärder till följd av granskningen.