Förberedande och orienterande utbildning – uppföljning av deltagare inom etableringsuppdraget
Sammanfattning
2010 fick Arbetsförmedlingen ansvaret för att samordna etableringsinsatser enligt lagen om etableringsinsatser för vissa nyanlända invandrare. Förberedande och orienterande utbildning är den vanligaste insatsen inom etableringsuppdraget. Insatsen består av flera olika inriktningar där Kunskapsvalidering och Yrkessvenska är vanligast. 2017 deltog drygt 42 000 nyanlända i insatsen. Kostnaden uppgick till 1,6 miljarder kronor. Riksrevisionen har undersökt hur det går för de som deltagit i Förberedande och orienterande utbildning inom etableringsuppdraget.
Granskningen visar bland annat att knappt 40 procent av dem som deltog i insatsen hade lämnat Arbetsförmedlingen fyra år senare. Av dessa hade knappt en tredjedel ett jobb, men många hade också lämnat arbetskraften. Kvinnor och personer med kortare utbildning är överrepresenterade bland dem som lämnat arbetskraften. Bland dem som var inskrivna hos Arbetsförmedlingen fyra år senare hade nästan en fjärdedel någon typ av anställning.
Riksrevisionen drar slutsatsen att det är viktigt att Arbetsförmedlingen bidrar till att öka förståelsen för varför vissa deltagare lämnar arbetskraften. Kunskapen om orsakerna är en viktig förutsättning för att kunna vidta åtgärder för att motverka detta. Riksrevisionen konstaterar också att Arbetsförmedlingens utvärdering av insatser för deltagarna inom etableringsuppdraget är bristfällig. Brist på kunskap om hur insatser fungerar kan innebära att personer är utan arbete längre tid än nödvändigt och att resurser inte används på bästa sätt.