Uppföljning
Sammanfattande bedömning
Riksrevisionen granskade om valfrihetssystemet för Stöd och matchning (STOM) gav förutsättningar för att deltagarna så snabbt som möjligt skulle komma i arbete eller påbörja studier. STOM berörde många arbetssökande och krävde stora resurser. Tidigare studier har visat brister i valfrihetssystem. STOM har på senare år ersatts av Kundval rusta och matcha 2 (KROM2) som till stora delar liknar STOM.
Den övergripande slutsatsen var att Arbetsförmedlingen i flera delar hade utformat valfrihetssystemet för STOM så att det gav goda förutsättningar för att deltagarna så snabbt som möjligt ska få ett arbete eller påbörja studier. Arbetsförmedlingen rekommenderades dock förbättra centrala aspekter av STOM, vilket skulle kunna öka måluppfyllelsen.
Samtliga av de iakttagelser och rekommendationer Riksrevisionen förde fram i granskningsrapporten har regeringen och Arbetsförmedlingen hanterat. Åtgärderna är i linje med Riksrevisionens rekommendationer och bedömningen är att den granskade verksamheten har förbättrats.
Granskningens bidrag till resultatet
Riksrevisionens granskning har varit ett viktigt bidrag till utvecklingen av nya matchningstjänster, men flera andra aktörer har också drivit på utvecklingsarbetet: regeringen (via regeringsuppdrag), forskare från IFAU och OECD (där Riksrevisionen ingått indirekt som intervjuobjekt) samt uppföljningar kopplade till ESF-projektet (initialt var STOM ett ESF-finansierat projekt).
Uppföljning av granskningen
Uppföljningen avser perioden från riksrevisorns beslut att inleda granskningen i april 2019 till och med december 2024, då uppföljningen avslutades.
Information har samlats in genom en intervju och skriftliga frågor till Arbetsförmedlingen.
Riksrevisionens granskning från 2020 i korthet
Riksrevisionen granskade om Arbetsförmedlingens matchningstjänst STOM (numera nedlagd och ersatt med KROM 2) gav deltagarna förutsättningar att så snabbt som möjligt hitta ett arbete eller påbörja studier. STOM var en tjänst som berörde många arbetssökande och som tog stora resurser i anspråk. Tidigare studier på valfrihetssystem hade visat på brister i genomförandet. Dessutom hade regeringen och dess samarbetspartier aviserat[1] att upphandlade kompletterande aktörer skulle komma att utföra den arbetsmarknadspolitiska verksamheten i större utsträckning än vid tidpunkten för granskningsbeslutet.
Den övergripande slutsatsen var att Arbetsförmedlingen i flera delar hade utformat valfrihetssystemet för STOM så att det gav goda förutsättningar för att deltagarna så snabbt som möjligt skulle få ett arbete eller påbörja studier. Men det fanns viss förbättringspotential för Arbetsförmedlingen. Granskningen visade bland annat att den rating (betyg) av leverantörer som Arbetsförmedlingen infört bidrog till att styra deltagarnas val mot leverantörer med relativt goda resultat. Samtidigt bedömde Riksrevisionen att informationen om leverantörerna kunde vara svår att tillgodogöra sig för vissa grupper av arbetssökande och att Arbetsförmedlingen inte följde upp leverantörerna på ett sätt som säkerställer en tjänst av hög kvalitet.
Vid tidpunkten för granskningen pågick samtidigt en förändring av både arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen. Därför skrevs rekommendationerna för ett även vara relevanta för delvis annorlunda framtida system med upphandlade aktörer.
Utifrån granskningens resultat lämnade Riksrevisionen följande rekommendationer till Arbetsförmedlingen:
- Underlätta ytterligare för deltagarna att göra välinformerade val av leverantör som ökar chanserna att de hittar ett arbete eller påbörjar studier så snabbt som möjligt.
- Utvärdera ratingsystemet och utred möjligheten att utveckla det.
- Förbättra och utveckla leverantörsuppföljningen.
- Säkerställ att det finns förutsättningar för ett systematiskt arbete med att följa upp och utveckla STOM.
Riksrevisionen lämnade följande rekommendation till regeringen:
- Se över möjligheten för Arbetsförmedlingen att använda Skatteverkets månadsvisa inkomstuppgifter på individnivå vid beräkningen av ratingen och vid utbetalning av resultatersättning till leverantörerna.
Revisionens iakttagelser och rekommendationer är helt hanterade
I det här avsnittet redovisar vi information från uppföljningen. Fokus ligger på de iakttagelser och rekommendationer som lämnades i granskningsrapporten, och om de granskade har vidtagit åtgärder. Vi redovisar också bedömningar av om granskningen påverkade att åtgärder vidtogs.
Nytt betygssystem (rating) kommer snart publiceras för KROM 2
STOM ersattes av KROM som sedermera blev ersatt av KROM 2.[2] Mellan januari 2022 och mars 2023 fanns det ett betygssystem i KROM men varje gång valfrihetssystemet gjordes om har Arbetsförmedlingen bedömt att tjänsten i juridisk mening betraktas som ny och att det därför inte varit rättsligt möjligt att överföra betyg from STOM till KROM och från KROM till KROM 2. Arbetsförmedlingen har för avsikt att publicera (anpassade och reviderade) betyg för KROM 2 för första gången i tjänsten under januari 2025.
Arbetsförmedlingen har också för avsikt att införa ett deltagaromdöme för leverantörerna, vid sidan av betygssättningen. Deltagaromdöme är ett index som sammanväger svar på enkätfrågor till deltagare i tjänsten Rusta och matcha 2 för att ge en övergripande bild av leverantörens stöd. Det kommer bidra till en mer komplett bild av leverantörers prestationer och tjänstens kvalitet utöver det som reflekteras av betyget.
Arbetsförmedlingen är nu dessutom i slutskedet av en rapport som analyserar betygens påverkan på arbetssökandes val av leverantörer och om olika grupper av arbetssökande använder betygen i olika utsträckning.[3]
Riksrevisionen rekommenderade även Arbetsförmedlingen bland annat att se över möjligheten att underlätta för personer med begränsade kunskaper i svenska att tillgodogöra sig informationen om leverantörerna. Men eftersom det numera finns automatiska översättningar till i princip alla stora språk i världen direkt genom de flesta webbläsarna, så framstår en sådan adderad funktionalitet på just Arbetsförmedlingens webbplats som mindre angelägen.
Arbetsförmedlingen har alltså fortsatt att utveckla och analysera betygssystemet i linje med rekommendationerna. Riksrevisionens granskning har varit ett viktigt bidrag till utvecklingen av matchningstjänsten och kringliggande processer. Flera andra aktörer har också bidragit: regeringen (via regeringsuppdrag), forskare från IFAU[4] och OECD (där Riksrevisionen ingått indirekt som intervjuobjekt) och uppföljningar kopplade till ESF-projektet (initialt var Rusta och matcha ett ESF-finansierat projekt).[5]
Inkomstuppgifter från Skatteverket kommer att introduceras inom kort
Riksrevisionen rekommenderade regeringen att se över möjligheten för Arbetsförmedlingen att använda Skatteverkets månadsvisa inkomstuppgifter på individnivå. Regeringen svarade i sin skrivelse att de avser att göra detta.[6] Sedan dess har regeringen ändrat i förordning (2001:588) så att Arbetsförmedlingen får ta del av beskattningsdatabasen i detta (och delvis andra) syften.[7]
Arbetsförmedlingen har för avsikt att introducera inkomstuppgifter från Skatteverket som verifikat av resultatersättning för leverantörer av KROM 2 under våren 2025. Detta främst för att minska administrationen för såväl Arbetsförmedlingen som leverantörerna samt för att minska risken för felaktiga utbetalningar. Betygsmodellen kommer indirekt påverkas eftersom den utgår ifrån för vilka deltagare som det finns verifierade resultat, och kommer på så vis även stärka kvaliteten på informationen som används i betygsmodellen.[8]
Detta är i linje med rekommendationerna, men är även i linje med Arbetsförmedlingens egna analyser som de gjort på senare år.[9]
Leverantörsuppföljningen har utvecklats och förbättrats.
Granskningen indikerade att klagomålen registreras och dokumenteras i varierande grad och även att det varierar hur väl klagomålen utreds och åtgärdas när det bedöms finnas brister hos leverantörerna.
Arbetsförmedlingen har förbättrat klagomålsutredning och leverantörsgranskning. Klagomål registreras via självbetjäningsportalen och utreds snabbt. Vid allvarliga brister kan sanktioner utfärdas mot leverantörer. Från 2024 analyseras orsaker till uteblivna sanktioner för ytterligare förbättringar. Ökad transparens kring sanktioner ska ge deltagarna bättre information och öka leverantörers avtalsefterlevnad.[10]
Riksrevisionen bedömde att nivåindelningen av leverantörerna som Arbetsförmedlingen använde för att differentiera uppföljningen inte tar hänsyn till risken för dålig kvalitet i tjänsten.
Nivåindelningen är numera avvecklad. I stället har Arbetsförmedlingen ett system för att analysera och riskbedöma leverantörer baserat på flera faktorer såsom resultat, klagomål och ekonomiska aspekter. Beslut om granskning fattas av chef och följer en transparent process för att säkerställa likvärdig behandling av alla leverantörer.[11]
Detta är i linje med rekommendationerna. Samtidigt låg detta även i linje med myndighetens egna analyser.[12]
Arbetsförmedlingen har utvecklat ett systematiskt arbetssätt för uppföljning och utveckling av matchningstjänsten KROM 2
Genom kategoristyrning och regelbundna risk- och konsekvensanalyser identifieras och hanteras potentiella risker i leverantörskedjan. Nyckeltal och analysverktyg möjliggör faktabaserade beslut, och tvärfunktionella samordningsgrupper koordinerar förbättringsinsatser. Månatliga indikatorer och kundundersökningar används för kontinuerlig analys och utveckling av tjänsten. Fördjupade uppföljningar genomförs vid behov för att effektivisera handläggningen och förbättra tjänsten.[13]
Detta är i linje med rekommendationerna och låg även i linje med Arbetsförmedlingens egna analyser.[14]
Referenslista
Institutet för Arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, Krom – erfarenheter från en ny matchningstjänst med fristående leverantörer inom arbetsmarknadspolitiken, rapport 7, IFAU, 2021.
Prop. 2018/19:99, Vårändringsbudget för 2019, bet. 2018/19:FiU21, rskr 2018/19:288.
Skr. 2020/21:39, Riksrevisionens rapport om Arbetsförmedlingens tjänst Stöd och matchning.
Ändringsförfattning 2022:817, Förordning om ändring i förordning (2001:588) om behandling av uppgifter i Skatteverkets beskattningsverksamhet.
- [1] Prop. 2018/19:99, bet. 2018/19:FiU21, rskr 2018/19:288; Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, Utkast till sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, 2019.
- [2] Benämns även som RoM2 (Rusta och matcha 2)
- [3] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-10.
- [4] Se exempelvis IFAU, Krom – erfarenheter från en ny matchningstjänst med fristående leverantörer inom arbetsmarknadspolitiken, 2021.
- [5] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-18.
- [6] Skr. 2020/21:39.
- [7] Ändringsförfattning 2022:817.
- [8] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-10.
- [9] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-18.
- [10] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-10.
- [11] Ibid.
- [12] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-18.
- [13] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-10.
- [14] Mejl från företrädare för Arbetsförmedlingen, 2024-12-18.