Vår revision bidrar till att du kan lita på myndigheterna
Varje år granskar vi myndigheternas årsredovisningar, eftersom de är viktiga för att säkerställa att myndigheterna använder sina resurser på ett korrekt och effektivt sätt och i enlighet med det som Sveriges regering och riksdag bestämt. Granskningen fungerar förebyggande och bidrar till att statens resurser används som det är tänkt.
Riksrevisionen spelar en central roll i att säkerställa att Sveriges myndigheter hanterar sina resurser på ett korrekt och effektivt sätt och följer de prioriteringar, lagar och förordningar som riksdagen och regeringen beslutat om.
Sven-Olof Junker och Ellen Hansen från Riksrevisionens årliga revision berättar om hur och varför vi granskar de statliga myndigheternas årsredovisningar.
–Det är så lätt att förtroendet för politiken raseras av en misskött förvaltning, som det är i många länder. Det är en av de viktigaste funktioner som årlig revision har, att vår granskning bidrar till att bevara förtroendet för staten.
Sven-Olof Junker, tillförordnad avdelningschef
– Bara vetskapen om att man blir granskad varje år fungerar förebyggande.
Ellen Hansen, enhetschef
– Vi är en del av riksdagens kontrollmakt. På en övergripande nivå handlar det om att se till att myndigheterna ger riksdag och regering ett rättvisande beslutsunderlag för en god förvaltning, säger Sven-Olof Junker, tillförordnad avdelningschef för årlig revision på Riksrevisionen.
Ellen Hansen som jobbar som enhetschef på samma avdelning fyller i.
– På en mer grundläggande nivå ser vi efter att de årsredovisningar som myndigheterna lämnar till regeringen inte innehåller väsentliga fel. Det kan exempelvis handla om fel som rör stora belopp eller att myndigheterna inte har rapporterat allt som regeringen har bestämt.
Revisionen är noggrann men vi granskar i stora drag
Varje år granskar de 110 medarbetarna på avdelningen för årlig revision ungefär 225 årsredovisningar och ger därmed insyn i hur 1 300 statliga miljarder hanteras. Men trots att revisionen är noggrann granskas inte varje enskild krona.
– Vi granskar att årsredovisningen i allt väsentligt är rättvisande. Det handlar om att säkerställa att de stora dragen stämmer, inte varje enskild detalj, säger Ellen Hansen.
Det finns internationella regelverk för hur granskningen av myndigheternas årsredovisningar ska gå till. Målet är att säkerställa att redovisningarna ger en rättvisande bild av myndigheternas verksamhet. För att göra det samlar revisorerna in revisionsbevis.
– Ett revisionsbevis kan vara ett underlag, som lönelistor, eller en faktura. Vi kan också granska en myndighets interna kontroll för att till exempel säkerställa att bidrag betalas ut enligt de regelverk som finns, säger Ellen Hansen.
Granskningen utgår från en bedömning av vad som är väsentligt för beslutsfattarna att veta och hur riskerna ser ut. Om riskerna är höga behövs starkare revisionsbevis.
Vi arbetar förebyggande och mindre fel rättas till löpande
En viktig aspekt av revisionen är att den fungerar förebyggande. Många mindre fel som de årliga revisorerna på Riksrevisionen upptäcker kan rättas till innan de hamnar i årsredovisningen. Bara sex procent av myndigheternas årsredovisningar innehåller väsentliga fel.
– Bara vetskapen om att man blir granskad varje år fungerar förebyggande, säger Ellen Hansen.
De större felen rapporterar vi om till både myndigheternas uppdragsgivare, det vill säga antingen regeringen eller riksdagen, och till vår uppdragsgivare som är riksdagen.
Tack vare den årliga revisionen kan du läsa en myndighets årsredovisning och lita på att den inte innehåller väsentliga fel.
–Det är så lätt att förtroendet för politiken raseras av en misskött förvaltning, som det är i många länder. Det är en av de viktigaste funktioner som årlig revision har, att vår granskning bidrar till att bevara förtroendet för staten, säger Sven-Olof Junker.
Årsredovisningar fungerar som beslutsunderlag för riksdag och regering
Årsredovisningar är viktiga dokument som visar hur en myndighet har använt sina resurser under året. De fungerar som beslutsunderlag för både riksdag och regering. Om årsredovisningarna innehåller felaktigheter kan det leda till felaktiga beslut och i förlängningen påverka förtroendet för statsförvaltningen.
Läs mer om vilka myndigheter, bolag och stiftelser vi granskar.