Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Vad roligt att du är intresserad av praktik hos oss!

Vi tar emot praktikanter varje år och uppskattar verkligen det ni ger oss – färsk kunskap och nya perspektiv som skapar värde hos oss. Hos Riksrevisionen får du en unik inblick i hur staten fungerar i praktiken. Vi vill ge dig erfarenhet och kunskap som du har nytta av när du ska ut i arbetslivet.

Två kvinnor i samtal.

Så här ansöker du

Vi annonserar alltid våra praktikplatser här på vår webbplats och ansökan är öppen för alla som är intresserade att söka. Vanligtvis erbjuder vi praktik två perioder per år:

  • en för vårterminen, annonseras i september
  • och en för höstterminen, annonseras i februari

Vi publicerar mer information om våra praktikplatser inför att en ansökningsperiod startar. Du kan också prenumerera på uppdateringar via mejl varje gång ett nytt jobb eller praktikplats publiceras.

Vad innebär det att praktisera hos oss?

Hos oss får du chansen att vara i en lärorik miljö med engagerade och kunniga kollegor. Du får arbeta i något av våra team med meningsfulla och riktiga arbetsuppgifter. Vi ger dig en bra start med introduktion, utbildning och handledning.

Vårt kontor ligger på Sankt Eriksgatan 117 i Stockholm. Vi som jobbar här har ibland möjlighet att arbeta hemifrån men som praktikant vill vi att du är på kontoret hela tiden – vi vill att du ska känna dig som en del av vår gemenskap.

Vi erbjuder praktik inom tre områden

Vi kan garantera att du kommer att lära dig massor om statens verksamhet, för vi arbetar med frågor inom alla samhällsområden.

Årlig revision  – redovisar myndigheterna sin verksamhet och sina finanser rätt?

Det måste vara ordning i statens finanser. Därför granskar vi varje år att myndigheterna beskriver sin verksamhet på rätt sätt i sina årsredovisningar. Vi kallar det årlig revision och den kan jämföras med den privata sektorns finansiella revision.

Statens budget omfattar mer än 1 300 miljarder kronor i år. Pengarna används av våra myndigheter, och hur de används är något som måste beskrivas på rätt sätt i deras årsredovisningar.

Vi granskar varje år cirka 220 myndigheters årsredovisningar. Ungefär 100 revisorer på Riksrevisionens avdelning för årlig revision har som uppgift att bedöma om årsredovisningarna är upprättade i enlighet med gällande föreskrifter, om de ger en rättvisande bild och om pengarna använts i enlighet med gällande villkor och föreskrifter. För att klara det är redovisningen i fokus.Det stora arbetet är att granska flöden av pengar, processer, it-system och annat som påverkar innehållet i redovisningen.

Effektivitetsrevision – är statens verksamhet effektiv?

Genom det vi kallar effektivitetsrevision granskar vi om statens verksamhet fungerar effektivt i relation till vad riksdagen bestämt.

På Riksrevisionens avdelning för effektivitetsrevision finns cirka 100 medarbetare som arbetar med granskningar i olika projekt.

Varje effektivitetsgranskning publiceras i en rapport där vi presenterar våra iakttagelser och lämnar rekommendationer till de granskade myndigheterna. Granskningen ska bidra till fakta och kunskap som gör konkret skillnad för staten och i förlängningen alla medborgare. Resultaten lämnar vi till riksdagen.

Internationell verksamhet – utveckling av vår profession

Vi engagerar oss i internationella samarbeten och representerar Sverige internationellt inom vårt område. Vi är med och utvecklar standarder inom revision och vi stödjer utvecklingen av andra länders revisionsmyndigheter som en del av det svenska biståndet.

Vi samverkar med kollegor i andra länder på global, europeisk och EU-nivå och utbyter kunskap och utvecklar standarder inom revision.

Vi har också riksdagens uppdrag att stödja och bidra till utveckling av revisionsmyndigheter i andra länder. Det är ett viktigt bidrag till demokratisk utveckling i olika delar av världen. Vi samarbetar bland annat med kollegor i Afrika och på Balkan.

Vill du praktisera vid den internationella avdelningen är det bra om du har internationell inriktning på din utbildning eller erfarenhet av internationella sammanhang och att du är bra på engelska.

Är vi rätt för varandra?

Vår praktik vänder sig till dig som studerar vid universitet eller högskola och har praktik som en del av studierna.

Många olika professioner har en plats hos oss. Här finns personer med olika utbildningsbakgrund som exempelvis ekonomer, statsvetare, jurister, statistiker och samhällsvetare. Det viktigaste är dock att du går en utbildning som på något sätt är relevant, att du har ett stort intresse för statens verksamhet och att du känner dig motiverad att vara med i vårt viktiga arbete.

När vi fått din ansökan tittar vi på din utbildning, studieresultat, tidigare erfarenhet och personliga egenskaper. Om vi matchar varandra bjuder vi in dig till en på intervju så att vi får lära känna varandra.