Riksrevisionen logotype, länk till startsidan.

Arbetsförmedlingens Arbetsmarknadsutbildning – små regionala skillnader i effekter

(RiR 2017:21)

Sammanfattning

Arbetsförmedlingens Arbetsmarknadsutbildning (AUB) syftar till att ge arbetssökande bättre möjligheter att få ett arbete och samtidigt ge arbetsgivare bättre förutsättningar att få arbetssökande med lämplig kompetens. Riksrevisionen har granskat hur väl Arbetsförmedlingen lyckats med att skapa likvärdiga effekter i olika regioner för den arbetsmarknadspolitiska insatsen AUB.

Granskningen visar att skillnaderna i effektstorlek mellan olika marknadsområden är relativt liten. Variationen i effekten av AUB tycks inte heller ha ökat nämnvärt efter att upphandlingen av AUB centraliserades då Arbetsförmedlingen bildades 2008.

För hela landet visar resultaten att det är fler individer som två år efter avslutad AUB har en inkomst som överstiger ett prisbasbelopp, drygt 40 000 kronor, än för jämförbara arbetslösa som inte tagit del av AUB. För hela den studerade tidsperioden var andelen med en inkomst över ett prisbasbelopp cirka åtta procentenheter högre för deltagarna i AUB än för personerna i jämförelsegruppen.

För att uppnå likvärdiga effekter i olika regioner rekommenderar Riksrevisionen Arbetsförmedlingen att vid effektutvärderingar av arbetsmarknadspolitiska program inkludera ett regionalt perspektiv.