Återvändandeverksamheten – resultat, kostnader och effektivitet
Sammanfattning
En person som inte får vistas i Sverige förväntas återvända till sitt hemland eller annat land. Återvändandet ska i första hand ske självmant. Det finns dock indikationer på att det inte alltid sker och att allt fler personer vistas i Sverige utan tillstånd. Mot denna bakgrund har Riksrevisionen granskat hur regeringen styrt återvändandeverksamheten, hur de ansvariga myndigheterna har genomfört den, vad verksamheten kostar och vilka resultat den uppnår.
Granskningen visar att resultaten av verksamheten inte har förbättrats nämnvärt sedan mitten på 1990-talet. Däremot har kostnaderna ökat med nästan 40 procent under de senaste åren. Det kan delvis bero på svagheter i regeringens styrning och i samordningen mellan de ansvariga myndigheterna. Det förekommer också målkonflikter mellan återvändandeverksamheten och vissa statliga åtgärder och regleringar på andra områden. Granskningen visar även att verksamhetens resultat påverkas av förhållanden som är svåra för regeringen och svenska myndigheter att påverka.
Utifrån granskningen riktar Riksrevisionen ett antal rekommenderar till regeringen, Migrationsverket, Polismyndigheten och Kriminalvården. Bland annat rekommenderar Riksrevisionen regeringen att se över myndigheternas uppdrag och ansvarsfördelning, samt överväga förändring av myndighetsorganisationen på området.