Vägen till arbete efter nekad sjukpenning
Sammanfattning
Mot bakgrund av ett ökat antal avslag på sjukpenning och sjukförsäkringens krav på omställning, har Riksrevisionen granskat om processen för återgång i arbete fungerar vid nekad sjukpenning.
Riksrevisionen visar att knappt hälften av dem som nekas sjukpenning i pågående sjukfall är åter i ordinarie arbete och omfattning inom ett år efter avslaget. Många som nekas sjukpenning fortsätter att arbeta i samma utsträckning som vid tiden för avslagsbeslutet och många återvänder till en ny sjukskrivningsperiod inom ett år.
Försäkringskassan informerar inte de försäkrade om kommande avslag på sjukpennings ansökningar i tillräckligt god tid för att minimera omotiverade utgifter.
Alla som nekas sjukpenning erbjuds inte ett omställningsmöte med Arbetsförmedlingen. Ännu färre tackar ja till mötet. Knappt en tredjedel av dem som skriver in sig på Arbetsförmedlingen efter att ha nekats sjukpenning har haft ett omställningsmöte. Granskningen visar samtidigt att mötets värde är oklart. Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen bör se över mötesformen i samband med nekad sjukpenning.
Granskningen visar också att stora statliga arbetsgivare inte efterlever lagkravet att upprätta plan för återgång i arbete. I genomsnitt saknas dokumenterad information i vart tredje sjukskrivningsärende. Slutligen visar granskningen att Försäkringskassan saknar information om arbetsgivares insatser i vart fjärde ärende. Riksrevisionen bedömer att Försäkringskassan kan begära in fler upprättade planer, som ett led i att förbättra myndighetens informationsunderlag.