Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Omställningen av LKAB

Riksrevisionen har inlett en granskning av omställningen av LKAB.

Statligt ägda Luossavaara-Kiirunavaara aktiebolag (LKAB) planerar att ställa om sin verksamhet till klimatneutralitet genom att övergå till produktion av järnsvamp framställd med hjälp av vätgas. Detta innebär en betydande omställning av LKAB:s affärsmodell. I dagsläget är LKAB:s huvudsakliga försäljningsvara järnmalmspellets, som är en mindre förädlad produkt. För att genomföra omställningen planerar LKAB att investera upp till 400 miljarder kronor över en tjugoårsperiod. Riksrevisionen avser att granska omställningen av LKAB.

Mer information om granskningen och tidpunkt för publicering av kommande granskningsrapport läggs ut på webbplatsen i ett senare skede.

Så genomförs Riksrevisionens granskningar

Riksrevisionens granskningar genomförs i två faser, där vi i en förberedande fas utformar granskningen samt planerar tid och resurser. I den senare fasen genomförs det huvudsakliga arbetet med informationsinsamling och analys.

Läs mer om våra metoder

Uppdaterad: 23 februari 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?