Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Så hanterar vi frågor från media

Riksrevisionens uppdrag som oberoende granskare av de verksamheter som bedrivs av staten är ofta föremål för stort allmänintresse. För att skapa goda förutsättningar till demokratisk insyn är vi angelägna om att underlätta för dig som har till uppgift att bevaka aktuella händelser inom statlig förvaltning. Vårt mål är att du så snabbt som möjligt ska hitta information eller komma i kontakt med rätt handläggare för att få svar på dina frågor.

Riksrevisor Stefan Lundgren intervjuas

Talespersoner

Riksrevisionen har ett delegerat kommunikationsansvar. I frågor som rör enskilda myndigheter eller specifika granskningar är det oftast ansvarig revisor eller den projektledare som ansvarar för granskningen som uttalar sig. I övergripande frågor företräds Riksrevisionen vanligtvis av riksrevisorn.

Oavsett vilken person eller befattning du vill komma i kontakt med är det enklaste och säkraste sättet att du använder dig av kontaktformulären i sidfoten eller att du kontaktar vår pressekreterare. Då kan vi hantera ditt ärende så snabbt som möjligt.

Offentlig handling

Du som journalist har som alla medborgare rätt att utan dröjsmål få ut en offentlig handling utan att behöva uppge ditt namn eller förklara varför. Men för att en handling ska vara offentlig måste den först vara allmän. Det innebär bland annat att den förvaras hos myndigheten, är inkommen hit eller har upprättats här. Granskningsrapporter eller andra handlingar som ännu inte är färdigbearbetade kan anses vara arbetsmaterial och är därmed inte allmänna.

Meddelarfrihet

Riksrevisionens personal har som alla offentligt anställda meddelarfrihet, det vill säga rätt att vända sig till medier utan att arbetsgivaren får efterforska varifrån uppgifterna kommer. Meddelarfriheten innebär däremot inte att man uttalar sig för myndighetens räkning.

Uppdaterad: 01 april 2020

Kontakta OSS

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?