Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Hur det är att praktisera på Riksrevisionen

Möt några av våra nuvarande och tidigare praktikanter och hör vad de har att säga om sin praktikperiod på Riksrevisionen.

Axel

Praktiserar på avdelningen för effektivitetsrevision, våren 2024. Pluggar sitt första år på masterprogrammet i nationalekonomi vid Linköpings universitet.

Vad gjorde att du valde att praktisera på Riksrevisionen?

– Jag har alltid varit samhällsintresserad och ville vara på en arbetsplats där man får vara med och göra skillnad på riktigt. Därför kändes Riksrevisionen som ett givet val.

Vad ska du arbeta med under praktiken?

– Mitt huvudprojekt handlar om att granska Spelinspektionens tillsyn över spelmarknaden. Jag har fått delta vid intervjuer och gjort en omvärldsanalys. Framöver kommer jag jobba med att skriva underlag till rapporter och analysera data.

Hur har det varit så här långt?

– Riksrevisionen är en väldigt rolig arbetsplats. Alla är välkomnande och man känner sig som en i gänget från dag ett. Alla har också olika bakgrunder, så man lär sig något nytt varje dag.

Vad hoppas du att få med dig från din praktik?

– Jag hoppas att jag får med mig goda kunskaper och erfarenheter inför fortsatta studier och framtida arbetsliv.

Elsa

Praktiserar på internationella avdelningen, våren 2024. Läser sista terminen på Politices masterprogrammet i statsvetenskap och utvecklingsstudier vid Uppsala universitet.

Vad gjorde att du valde att praktisera på Riksrevisionen?

– Jag valde Riksrevisionen för att jag starkt tror på den typ av internationellt utvecklingssamarbete som myndigheten bedriver. Jag tror att det är ett hållbart och långsiktigt sätt att gynna den demokratiska utvecklingen i världen.

Vad ska du arbeta med under praktiken?

– Jag får följa det internationella samarbetet och bereda samarbetsprojekt, utveckla resesäkerhetshetsplaner samt delta i förberedelser och genomförande av internationella besök på myndigheten.

Hur har det varit hittills?

– Spännande och lärorikt! Jag har känt mig väldigt välkommen och jag får ta stor del av den internationella avdelningens verksamhet.

Vad hoppas du att få med dig från din praktik?

– Jag hoppas att få en större förståelse för hur Riksrevisionen arbetar med internationellt utvecklingssamarbete och hur arbetet med att stärka revisionsmyndigheters kapacitet i andra länder går till. Jag hoppas även att praktiken kan bli ett steg från mina studier ut i arbetslivet.

Erik

Praktiserade på avdelningen för årlig revision, hösten 2022. Tidigare mastersstudent vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.

Vad gjorde att du valde att praktisera på Riksrevisionen?

– Jag valde Riksrevisionen för att det är en spännande och intressant arbetsplats med ett oerhört viktigt uppdrag.

Vad arbetade du med under din praktik?

– Under min praktiktid på Riksrevisionen blev jag behandlad som vilken anställd som helst. I början fick jag ta del av det introduktionspaket som erbjuds alla nyanställda. I det ingår ett antal kurser, både praktiska och teoretiska och är tänkt att ge nyanställda en förståelse för revision i staten och att man ska få en god grund innan man börjar revisionsarbetet.

– Efter de inledande två veckorna med kurser fick jag ge mig ut i revisionsarbetet. Jag fick delta i flera olika revisionsteam och fick granska ett flertal myndigheter runt om i Sverige. Granskningarna utfördes både från kontoret i Stockholm, men även på plats ute hos myndigheterna.

– Utöver revisionsarbetet fick jag hjälpa till vid YES-konferensen som hölls i Stockholm under 2022. YES står för Young EUROSAI (ett europiskt samarbetsorgan för revisionsmyndigheter) och är ett initiativ för att unga revisorer inom statlig revision ska träffas och utbyta erfarenheter.

Så här i efterhand – vad gav din praktik?

– Tiden som praktikant på Riksrevisionen var utmanande, lärorik och intresseväckande. Mina kunskaper sattes på prov vid mer utmanande granskningar, samtidigt som jag fick utrymme att ställa frågor och ta till mig så mycket ny information som möjligt. Praktiken väckte mitt intresse för revision och är en stor anledning till att jag valt att fortsätta min karriär inom branschen och på Riksrevisionen. Avslutningsvis, men än så viktigt, var praktiken på Riksrevisionen rolig! Jag träffade engagerade och kompetenta människor och har fått vänner för livet.

Uppdaterad: 19 februari 2024

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?