Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

"Här finns möjlighet att utvecklas inom olika roller"

Andy Yakoo slutade på Riksrevisionen, men valde att söka sig tillbaka för möjligheten att arbeta med att granska myndigheters it-system.

Andy Yakoo, porträtt.

Andy Yakoo.

– Mitt jobb handlar om att granska system som hanterar transaktionsintensiva och automatiserade processer. Om det blir fel där kan det bli stora fel i årsredovisningar. Mitt arbete handlar om att förstå hur systemen fungerar och används samt att bedöma om tillfredsställande kontroller finns på plats.

Under sin första period på Riksrevisionen hann Andy jobba med både finansiell revision, dataanalys och till viss del it-revision. När han sen började på en stor revisionsbyrå låg fokuset på regelefterlevnad.

– Då insåg jag att it-revision är min grej. Det är ett område där jag kan bidra och fördjupa både mina och andras kunskaper.

Unik kunskap öppnar dörrar till världen

En tjänst dök upp på LinkedIn och Andy fick möjligheten att komma tillbaka till myndigheten i en ny roll. Precis som kollegorna som jobbar med att granska myndigheternas finansiella redovisning deltar han i flera parallella uppdrag. It-revision görs dock bara på it-tunga myndigheter. Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan är exempel på sådana myndigheter.

– Vi jobbar enligt en internationell metodik som används i nästan hela världen, både i privat och offentlig revision. Det handlar bland annat om att göra stickprovskontroller för att testa it-systemen och att prata med våra ansvariga revisorer för de olika myndigheterna. Vi håller också koll på om myndigheterna har nya system på ingång, som kan påverka säkerheten i it-systemen, att kontrollfunktioner fungerar och att de genererar information som bidrar med rättvisande information till myndighetens årsredovisning.

För it-revisorer finns möjligheten att skriva ett prov och få en internationell certifiering. Det öppnar för möjligheter att åka på internationella uppdrag och utbyta erfarenheter med kollegor i andra länder.

– På Riksrevisionen finns det en stor öppenhet för att prova på olika arbetsuppgifter och möjlighet att utvecklas inom olika roller. Det, kollegorna och det viktiga uppdraget är det bästa med mitt jobb.

Det öppna klimatet återkommer han till flera gånger. Även den som är junior kan snabbt komma in i arbetet och bidra. Mer seniora kollegor är öppna för nya förslag och idéer.

– Vi är inte bara revisorer, utan har många olika roller. Om jag tycker att det roligt att skriva rapporter eller göra intervjuer, så finns möjligheten att göra det. Om jag vill lära ut finns möjligheten att leda utbildningar även som relativt junior medarbetare.

Andy uppskattar också möjligheten att jobba på distans ett par dagar i veckan.

– Frihet under ansvar funkar bra för mig.

Vi bygger kunskap om dem vi granskar

En tydlig skillnad för Andy som jobbat med revision i privat sektor är att man på Riksrevisionen har möjlighet att bygga upp kunskap om de statliga myndigheter vi granskar.

– När du jobbar privat kan du tappa och få nya kunder hela tiden. Här förändras det inte på samma sätt vilka vi granskar. Det gör att man långsiktigt får följa varje myndighet och bygga upp ett stort kunskapsbibliotek.

Uppdaterad: 05 december 2023

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?