Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

”Jag lär mig något nytt varje dag”

Riksrevisionens arbete bidrar till förändringar i samhället. Att jobba här ger en fördjupad förståelse för mycket av det som dyker upp i nyhetsflödet. De kunniga medarbetarna gör jobbet som enhetschef extra roligt för Maria Arvidsson.

Maria Arvidsson, porträtt.

Maria Arvidsson.

Maria Arvidsson är enhetschef på Riksrevisionen sedan sju år. Hon har tidigare arbetat som revisor i det privata näringslivet. Nu leder hon en enhet med drygt tjugo medarbetare som alla arbetar med att granska de statliga myndigheternas årsredovisningar.

– Det är en stor klyscha, men jag sökte mig till Riksrevisionen för att kunna bidra till samhället. Och för att få balans mellan arbetslivet och privatlivet.

I uppdraget att granska myndigheternas årsredovisningar finns en stor deadline per år, när revisionsberättelserna ska skickas till regeringen och de berörda myndigheterna i slutet av mars. När hon jobbade för en revisionsbyrå kunde hon ha tio deadlines per vecka.

Medarbetarna gör jobbet roligt

Hon tror att många har fördomar om hur det är att arbeta i staten och om revisorer.

– Det finns en stereotyp bild av att revisorer är ganska grå och tråkiga och detsamma gäller för jobb i staten, men jag skrattar varje dag på jobbet.

Medarbetarna, variationen och möjligheterna att utvecklas lyfter Maria som det bästa med jobbet. För rollen som enhetschef ska man gilla förändringar och vara flexibel. Ingen dag är den andra lik.

– Just nu har jag medarbetarsamtal, vilket är jätteroligt. En bra dag lägger jag också ett par timmar på granskningsarbete, läser in mig på något och uppdaterar mig om hur utvecklingsprojekt som jag ansvarar för flyter på. Ibland behöver jag driva på någonstans.

Här kan jag utvecklas som ledare

Möjligheterna till utveckling för chefer är många, allt från att utvecklas som ledare till att få arbeta internationellt och stödja andra länders revisionsmyndigheter eller företräda Sverige i internationella sammanhang. Kunniga kollegor bidrar till utvecklingen. Det finns alltid medarbetare att diskutera med och lära sig något av.

– Man ska söka sig till Riksrevisionen för att man är nyfiken. Jag tror inte jag gått till jobbet en enda dag utan att lära mig något nytt.

Uppdaterad: 04 december 2023

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?