Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

”Jag vet att mitt arbete gör skillnad”

Vår viktiga roll och våra granskningars tydliga effekt är några av de saker Heléne Berg uppskattar mest i sitt arbete på Riksrevisionen. Och möjligheten att göra ännu vassare granskningar med hjälp av AI-utveckling och digitalisering ger hennes arbete extra krydda.

Heléne Berg, porträtt.

Heléne Berg.

Heléne var tidigare forskare i nationalekonomi vid Stockholms universitet. Hon trivdes i rollen, men blev nyfiken när hon såg en jobbannons från Riksrevisionen. Det som efterfrågades i annonsen var praktiskt taget en beskrivning av hennes forskning och hon beslutade sig för att söka. När hon fick jobbet visade det sig att steget från akademin till granskningsmyndigheten var mindre än hon trodde.

– Sättet vi arbetar på påminner mycket om forskningen, men med den stora fördelen att arbetet här känns än mer relevant än vad forskningen typiskt gör. Man vet att det man gör kommer att spela roll på ett eller annat sätt eftersom regeringen måste svara på våra granskningar. Inom forskningen krävs det väldigt många steg innan den de facto får effekt.

Kvalitet framför snabbhet

Just relevansen och den tydliga effektkedjan är kanske det som motiverar Heléne mest i arbetet, liksom kvalitetsmedvetenheten.

– På många ställen är det snabba puckar som premieras, men här ges vi möjlighet att verkligen sätta oss in i ämnet och säkerställa att analyserna är korrekta och att metoderna som används är lämpliga.

Också det tillitsbaserade ledarskapet, att man får jobba med kompetenta och samhällsintresserade personer och, inte minst, möjligheten att lära sig nya områden motiverar henne i arbetet.

AI-utveckling som extra krydda

Riksrevisionens inriktning är att vara en revisionsmyndighet i framkant, bland annat genom att nyttja digitaliseringens möjligheter. Heléne är effektivitetsrevisor i grunden, men sedan årsskiftet är hon utlånad till avdelningen för ledningsstöd för att stärka verksamheten inom dataanalys och digitalisering. Möjligheten att få prova en ny roll, och på så sätt bidra både till sin egen och verksamhetens utveckling, ser hon som en bonus.

– I min nya roll har jag fått bättre inblick i möjligheterna med AI, men också bättre förståelse för begränsningarna. Att vi satsar på att ligga i framkant inom digitalisering och AI-utveckling ger extra krydda till mitt arbete.

Uppdaterad: 04 december 2023

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?