Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Riksrevisionen granskar felaktiga utbetalningar vid utländska inkomster

Felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen beror bland annat på oriktiga uppgifter om mottagarens samlade inkomster. Särskilt svårt är det att kontrollera inkomster från andra länder. Riksrevisionen genomför nu en granskning av statens insatser mot felaktiga utbetalningar från socialförsäkringar vid utländska inkomster.

Närbild på backspegeln på en bil. I backspegeln ser man bropelare på Öresundsbron. 

Foto: Peter Rutherhagen

Riksrevisor Helena Lindberg, porträtt.

– Välfärdssystemens legitimitet hänger bland annat på att rätt person får rätt stöd vid rätt tillfälle. Ökande internationell rörlighet innebär bland annat att myndigheterna behöver kunna kontrollera att uppgifter om utländska pensioner och andra inkomster stämmer, säger riksrevisor Helena Lindberg.

Om granskningen

Bakgrund

Regeringen har under senare år vidtagit flera åtgärder för att förstärka arbetet mot felaktiga utbetalningar inom de olika välfärdssystemen. Att utbetalningar ändå blir fel beror bland annat på att myndigheterna inte alltid har rätt information om personens inkomster.

I och med ökad internationell rörlighet är det vanligt att personer har inkomster från utlandet, till exempel pension eller livränta. Flera socialförsäkringsförmåner som betalas ut från Pensionsmyndigheten och Försäkringskassan ska minskas med utländska pensioner och andra inkomster.

För svenska myndigheter växer därför behovet av korrekt information om en person som får utbetalningar från välfärdssystemen också har inkomster i något annat land, till exempel pension.

Syfte

Granskningen ska svara på om statens insatser för att motverka felaktiga utbetalningar från socialförsäkringar vid utländska inkomster är effektiva.

Publicering

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i maj 2024. Observera att publiceringsdatum är preliminärt. För aktuell information om Riksrevisionens pågående granskningar, se vår publiceringskalender som uppdateras löpande.

Publiceringskalendern

Presskontakt: Olle Castelius, tel: 08-5171 40 04.

Uppdaterad: 09 juni 2023

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?