Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Statliga bolag och offentlig upphandling (RiR 2006:15)

Riksrevisionen har granskat om regeringen och Nämnden för offentlig upphandling (NOU) har försäkrat sig om att statliga bolag upphandlar varor och tjänster i konkurrens, enligt lagen om offentlig upphandling. Granskningen visar bland annat att NOU:s tillsyn inte är effektiv och att lagstiftningen i vissa fall är verkningslös.

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

Riksrevisionen har granskat om regeringen och Nämnden för offentlig upphandling (NOU) har försäkrat sig om att de statliga bolag som omfattas av lagen om offentlig upphandling (LOU) följer reglerna när de gör sina inköp. Syftet med LOU är att bidra till konkurrens mellan leverantörerna för att på så sätt få bättre kvalitet och lägre kostnader för produkterna.

Riksrevisionens granskning visar att det i vissa fall är oklart vilka statliga bolag som ska tillämpa LOU. Granskningen visar också att det är osäkert om de statliga bolag som uppger att de följer lagen verkligen gör det. NOU har begränsade förutsättningar att bedriva en effektiv tillsyn över bolagens upphandlingar. Riksrevisionen konstaterar också att det inte finns några sanktioner som ger bolagen skäl att följa LOU.

Riksrevisionen menar att det därmed finns en uppenbar risk att flera statliga bolag inte upphandlar i konkurrens enligt kraven i LOU. Det kan innebära att de effekter som eftersträvas med lagen inte uppnås.

Uppdaterad: 05 januari 2018

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?