Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Statligt bildade stiftelsers årsredovisningar (RiR 2007:27)

Bristerna i stiftelsernas årsredovisningar gör att det i många fall är svårt att bedöma om stiftelserna uppnår sina ändamål.

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

Riksrevisionen har funnit 155 aktiva stiftelser där regeringen eller en myndighet medverkat vid bildandet och tillfört medel. Dessa stiftelser har tillgångar på uppskattningsvis 38 miljarder kronor. Den huvudsakliga källan för att få information om stiftelsernas verksamhet och ekonomi är stiftelsernas årsredovisningar. Riksrevisionen har därför granskat kvaliteten i statligt bildade stiftelsers årsredovisningar.

Granskningen av ett urval statligt bildade stiftelsers årsredovisningar visar att kvaliteten är ojämn och att flera av årsredovisningslagens krav inte alltid uppfylls. Den finansiella redovisningen är generellt sett svår att tolka, och det är i många fall svårt att bedöma i vilken utsträckning stiftelserna har uppnått sina ändamål.

Uppdaterad: 03 januari 2018

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?