Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.
Riksrevisionen logotyp, länk till startsidan.

Delpension för statligt anställda – tillämpning och effekter (RiR 2008:27)

Villkoren för statligt anställdas delpension är så förmånliga att antalet delpensionärer har mångdubblats. Granskningen visar att det finns flera förklaringar till att många beviljas delpension.

Beställ publikation

Riksrevisionens publikationer kan beställas utan kostnad. Ange gärna din e-postadress om vi skulle behöva komma i kontakt med dig angående din beställning. Vanligtvis expedierar vi din beställning inom två arbetsdagar. Genom att skicka in en beställning till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Om granskningen

Riksrevisionen har granskat om det statliga delpensionsavtalet fungerar som stöd för statliga arbetsgivare som vill behålla äldre anställda kvar i arbetslivet fram till 65 års ålder. Avtalet ger anställda mellan 61 och 64 år möjlighet att arbeta mindre samtidigt som en stor del av lönen behålls. Delpensionsavtalet har tecknats mellan Arbetsgivarverket och de centrala arbetstagarorganisationerna på det statliga avtalsområdet.

Riksrevisionens granskning visar att arbetsutbudet troligen har minskat snarare än ökat till följd av avtalet. Det finns flera förklaringar till detta. De ekonomiska villkoren i avtalet är fördelaktiga främst för den anställda men i viss mån även för myndigheterna. Ytterligare en förklaring är att delpensionsavtalet tycks befästa 65 år som norm för pension eftersom det inte går att få delpension efter denna ålder. Riksrevisionen föreslår bland annat att Arbetsgivarverket och de statliga myndigheterna ser över hur tillämpningen av delpensionsavtalet kan utvecklas så att arbetsutbudet ökar.

Uppdaterad: 04 januari 2018

Kontakta oss

Skicka dina frågor eller synpunkter via formuläret nedan så ser vi till att de når rätt handläggare. Ange gärna om din fråga har att göra med informationen på just den här sidan. Genom att skicka in en fråga till oss medger du behandling av dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR).

Läs mer om behandling av personuppgifter

Vad handlar din fråga om?
Vad handlar din fråga om?